Világítás vezérlés, energiatakarékos világítás, intelligens automatizálás

Az okos házak leggyakrabban kért alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is fontos. Az intelligens otthonokban használt épületautomatika számos lehetőséget kínál az intelligens világítás kapcsolások területén kezdve a klasszikus fel/le kapcsolással a fényerőszabályzáson (dimmer) át egészen a LED rendszerek RGBW szabályzásáig. Az okos otthonokba telepített rendszerek természetesen ennél sokkal többre képesek.
Egy okos ház esetén olyan központi rendszert telepítünk mely szabadon programozható, így a világításvezérlés egy magasabb színvonalra lépett. A programozás által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg vagy el sem tudtuk képzelni őket. A világításvezérlésben lévő lehetőségek tárháza szinte végtelen.
A kombinált kapcsolásoknak köszönhetően egy gomb megnyomásával egyszerre aktiválhatjuk a riasztó rendszert és kapcsolhatjuk be vagy ki az épület összes világítótestét, azonban illetéktelen behatolás esetén a rendszer magától felkapcsolja az összes világítás, ezzel segítve elő azt hogy a betörő ne maradhasson láthatatlan. Ha a kintről beáramló fény már nem elég a tiszta látáshoz viszont még nem kellene teljes fényerővel világítanunk, egy intelligens világításvezérlési rendszer képes csak annyi fényt ad a világító testen keresztül melyre éppen szükségünk van. Ezeket a világítás korszerűsítési funkciókat mind-mind a központi egység vezérli és irányítja az alapján, hogy mit programozunk bele. Összekötve a rendszer mozgásérzékelő modulokkal, mozgásra fel illetve kikapcsolnak, így többé nincs világítás bekapcsolva felejtve.