Sysmatic Bt

BLOG

2021.01.31.

A hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek.

A hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek két legfontosabb eleme a napelem és az inverter. A napelemek egyenáramot állítanak elő. Jellemzően 1×1,7 méteres, alumínium keretes üveglapok, az üvegtáblák alján az energiatermelést végző félvezetőréteggel és egy kis elektromos dobozzal a hátoldalon, melyből két, szabványos, összekeverhetetlen csatlakozó lóg ki egy pár rövid kábelen. A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a hálózatnak megfelelő váltakozó árammá, ezenkívül a legjobban felszerelt berendezések lehetővé teszi a rendszer távfelügyeletét, a termelés és fogyasztás monitorozását. Az inverter a legdrágább egység a napelemes rendszerben, ezért kulcsfontosságú, hogy a 20-30 évig még tovább) biztosan termelő panelek mögé megbízható gyártó hosszú élettartamú és garancia idejű termékét szereltessük be. Az invertert pedig lehetőség szerint száraz, hűvös, jól szellőztetett helyen kell elhelyezni. A legtöbb inverter szükség esetén külső térben is felszerelhető.

Az előzőeken kívül még kábelezésre van szükség, valamint a helyi körülményektől függően szakaszoló, érintésvédelmi, villám-, és túlfeszültség-védelmi berendezéseket kell alkalmazni. A csatlakozó, szakaszoló és védelmi berendezéseket az egyenáramú oldalon az ún. DC csatlakozó dobozban, a váltakozó áramú oldalon pedig az ún. AC csatlakozó dobozban helyezik el.

A napelemeket többnyire épületek tetőfelületére szerelik fel, erre a célra gyártott tartószerkezettel. A rögzítés szerepe, hogy a napelemek minél stabilabban a tető tehertartó szerkezetéhez legyenek rögzítve. A szerkezet anyaga kiemelten fontos, mert évtizedeken át ki lesz téve az időjárás hatásainak. Az eső, a hőmérsékletváltozás, a hóterhelés és a szél folyamatos mozgató hatása minden nem erre a célra készült szerkezetet idő előtt tönkretesz.

  • A napelem panelokat soros kapcsolással kötik össze. Az így kialakított rendszer a legolcsóbb megoldás és árnyékmentes helyen jó teljesítményre képes. Hátránya, hogy árnyékhatásra érzékenyebb, egy árnyékos panel is letudja rontani a rendszer teljesítményét, meghibásodás esetén nehezebb és lassabb a hibakeresés.

A napelem rendszerek teljesítményének növelésére, optimalizálására több cég is kínál megoldást, ilyen például a Solaredge cég power optimizer rendszere. Az optimalizált napelem rendszerben a panelokat egy optimalizáló egységen keresztül kötik sorba.

Az optimalizált rendszer előnyei: panelenként optimalizált és monitorozott rendszer, árnyékos, nagyon tagolt tetők esetében maximalizálja a termelést, egyszerű és gyors hibakeresés, panelre pontosan megállapítható a hiba helye és oka

Az optimalizált rendszer hátrányai: drágább.

A napelem rendszer részét képezi még az áramszolgáltató által felszerelt kétirányú ad-vesz mérőóra. A mai digitális órákon bármikor könnyen ellenőrizhető a rendszerünk által megtermelt és a hálózatra kijuttatott energia és az általunk a hálózatról vételezett energia mennyisége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts
You May Also Like