Sysmatic Bt

BLOG

2021.01.07.

Amit klíma vásárlásakor tudni érdemes

Ha légkondícionáló berendezés vásárlását tervezi előtte mindenképpen érdemes egy a készülékek értékesítésével és telepítésével foglalkozó vállalkozás tanácsát kikérni, akiknek gyakorlati tapasztalataik vannak az egyes gyártók berendezéseivel kapcsolatban. Az újonnan vásárolt berendezést csak az előírásoknak megfelelő engedélyekkel rendelkező vállalkozások telepíthetik és csak ebben az esetben érvényes a garancia is. A SYSMATIC Bt.  2015 óta foglalkozik légkondicionáló berendezések értékesítésével, telepítésével, karbantartásával és garanciális ügyintézésével. A 2015 óta eltelt időben több száz készüléket értékesítettünk és telepítettünk így segíteni tudunk az érdeklődőknek a megfelelő teljesítményű és tulajdonságú készülék kiválasztásában.

Magyarországon csak inverteres légkondicionáló berendezéseket hoznak forgalomba ugyanis csak ezek tudják teljesíteni a berendezésekre vonatkozó energiahatékonysági előírásokat. A készülékek energiahatékonyságát jellemző adatokat egy címkén tüntetik fel a gyártók, így a SEER (klíma energiahatékonysága hűtési üzemmódban), SCOP (klíma energiahatékonysága fűtési üzemmódban) értékeket, valamint az energiahatékonysági osztályt (B, A, A+). Következzen egy példa mit jelent a megadott energiahatékonysági érték: ha egy készülék SCOP értéke:4. Ez azt jelenti, hogy fűtési üzemmódban 1 kw elektromos áramból 4kw hőenergiát állít elő.  Szinte az összes Magyarországban forgalomba hozott klímaberendezés tud fűteni. A gyártók megadják azokat a környezeti hőmérsékleti adatokat, amelyek mellett a készülék képes ellátni a feladatát.

Ha fontos szempont a fűtés is akkor érdemes tanácsot kérni a forgalmazó vagy telepítést végző cégtől vásárlás előtt mivel sok olyan készülék van forgalomban, amelyek tervezésekor nem volt szempont az alacsony külső hőmérsékleten is hatékony fűtés. Ezeknek a készülékeknek fűtési hatásfoka a külső hőmérséklet csökkenésével jelentősen romlik, valamint problémát okozhat készülék számára bizonyos környezeti viszonyok között a kültéri egységen a kondenzvíz megfagyásából keletkező jég leolvasztása. Minden Magyarországon forgalomba került klímaberendezés rendelkezik alapfunkciókkal: hűtés, fűtés, ventilátor, páramentesítő funkció, beltéri egység függőleges légterelés elektromos állítási lehetőség, infra távirányító. Az alapfunkciókon kívül ma már sok gyártó kínál egyéb funkciókat: beltéri egység légáramnak több irányú távvezérlőről is kezelhető állítási módja, huzatmentes légáram, wifin keresztüli távvezérlés lehetősége, kiegészítő szűrők (pollen, hepa, antibakteriális…), ionizátor, amely csökkenti a levegőben lévő mikroorganizmusok számát (vírus, baktérium), NanoeX, időzített ki és bekapcsolás, jelenlét érzékelő, amely segítségével az igények szerint tudja önműködően irányítani a légáramot a készülék. Korábban a különböző gyártók beltéri egységei igen hasonlóak voltak egymáshoz. Ma már viszonylag több lehetőség van a megszokottól eltérő színnel és formával rendelkező készülék vásárlására. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Related Posts
You May Also Like