Sysmatic Bt

BLOG

2021.01.31.

Miért fontos a klímaberendezés karbantartása?

      A klímaberendezések beltéri egységén nagy mennyiségű levegő halad át működés közben, még a kisebb teljesítményű készülékek is 300-500m3/h levegőt keringettnek. Egy átlagos split klíma naponta többször is átforgatja magán az egész helység levegőjét. A beltéri egységbe beépített szűrő csak a nagyobb porszemcsék megszűrésére képes. A nagyon kicsi szemcseméretű port a szűrőbetét nem tudja megfogni ezek a beltéri egységbe jutva lerakódnak a készülék belsejében. Hűtési üzemmódban a hőcserélőre tapadó por egy részét a lefojó kondenzvíz lemossa, de a maradék a hatalmas hőcserélő felületen folyamatosan rakódik le, vastagszik, rontja annak hatásfokát és melegágya lehet a különböző gombák, baktériumok telepeinek. A hőcserélőről lecsorgó kondenzvíz portartalma lerakódhat a készülék csepptálcájában, ez az idő elteltével duguláshoz is vezethet a kondenzvíz elvezető rendszerben, valamint szintén kedvező körülményeket biztosít a gombáknak, baktériumoknak. Az elhanyagolt klíma beltéri egységek működésükkor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozókat, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb. A rendszeres karbantartás elmaradása miatt előfordulhat, hogy annyira elszennyeződik a légkondicionáló berendezés beltéri egysége, hogy csak berendezés szétszerelésével válik lehetővé a tisztítás. A klímaberendezések környezeti hatásoknak kitett kültéri egységei is igényelnek karbantartást. A kültéri egységek hőcserélője is eltömődhet ezzel csökkentve a hatásfokot és növelve az energiafelhasználást ezért szükség esetén azt tisztítani kell, valamint ajánlott az elektromos csatlakozások, napsugárzásnak kitett csőszigetelések, rezgéscsillapító gumibakok ellenőrzése. 

Elhanyagolt berendezés
Penészes ventilátor, "mókuskerék"
Penészes ventilátor.
Eltömődött kültéri egység, takarítás után megjött a hatásfok
Ez a készülék soha nem volt karbantartva.
Előző
Következő

A fenti képek sajnos a munkáink során lettek fotozva.

      A klímaberendezés beltériegységében található kivehető szűrőt a tulajdonos is kitisztíthatja, valamint körültekintéssel, áramtalanítást követően használhatóak a kiskereskedelem is forgalmazott klímatisztító és fertőtlenítő folyadékok a hőcserélő karbantartására. Klímaberendezések kültériegységeinek karbantartása egyáltalán nem ajánlott házilag. Gyakorlati tapasztalatok alapján a kiskereskedelemben kapható tisztítószerek hatékonysága azonban nem közelíti meg az ipari célra készült anyagokét. A hőcserélő tisztítást leghatékonyabban a burkolat eltávolításával lehet elvégezni ez azonban nem szakember számára nem ajánlott különösen egy garanciális készülék esetében. Újonnan üzembehelyezett készülékek esetében a forgalmazók a garancia érvényességét legalább évente egyszeri szakember által elvégzett, számlával igazolt karbantartáshoz kötik. Az előzőeken kívül használat során a beltéri egység ventilátor lapátjára por rakódik le, ezt házi módszerekkel nem lehet eltávolítani. A ventilátor lapátra rakódott por réteg huzamosabb idő után úgy megvastagszik, hogy eltömíti a lapátok közötti réseket, ami a készülék légszállítását és ez által teljesítményét erősen lerontja. A ventilátorra rakódott port csak mechanikai tisztítással vagy nagynyomású mosással lehet eltávolítani, ennek az elvégzéséhez ki kell szerelni a ventilátor lapátot, amit mindenképpen szakemberrel ajánlott elvégeztetni.

Köszönjük, hogy elolvasta cikkünket, ha segítségre van szüksége vagy klímatisztítást szeretne megrendelni forduljon hozzánk bizalommal. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts
You May Also Like